Un tractament bàsic per l’acompanyament a malalties respiratòries i la COVID-19
Aquesta branca de la fisioteràpia atén persones amb malalties respiratòries i té per objectius preservar i millorar:
- L’oxigenació
- La tolerància a l’esforç
- La dispnea (sensació d’ofegament)
Els professionals companys de l’àmbit de la fisioteràpia respiratòria actualment es troben a primera línia hospitalària per acompanyar el tractament. Un cop rebuda l’alta de la COVID19 seguirà sent essencial tenir unes pautes de rehabilitació en l’àmbit respiratori, doncs, malauradament, no podem saber encara quines seran al 100% les afectacions a posteriori del virus tot i que sí que sabem quines són actualment i com us podem ajudar:
En inspirar: El principal múscul de la respiració és el diafragma; que té inserció a nivell de les costelles inferiors i origen als pilars diafragmàtics, situats a nivell lumbar. Quan agafem aire i els pulmons s’eixamplen, aquest múscul s’aplana i pressiona les vísceres abdominals cap a baix i endavant, de la mateixa manera que les costelles també s’obren. Els diàmetres toràcic i abdominal canvien per a poder tenir un òptim intercanvi de gasos i que tot el cos estigui en les millors condicions possibles.
En espirar: No cal que fem un esforç en condicions normals, perquè l’espiració és un acte passiu, ja que el pulmó i la paret toràcica tenen una propietat elàstica i recuperen la seva posició un cop s’ha acabat l’expansió activa durant la inspiració. La musculatura que tot i així participa en una espiració forçada són els de la paret abdominal: el recte de l’abdomen, els oblics i el famós transvers que tant ens agrada als fisios!
Tant a la inspiració com a l’espiració hi ha musculatura que s’activa si és necessari; és el cas dels músculs citats de la paret abdominal o els intercostals que ho fan quan hi ha tos o vòmits i, en el cas de la inspiració, els músculs que ens referim són principalment els escalens i l’ECOM, que s’activen en un esforç com pot ser activitat física i per ajudar a tenir una correcta ventilació en cas de patologia respiratòria.
Quan tenim una patologia respiratòria i, actualment, si hem patit de COVID19, hi haurà molts factors que caldrà tenir en compte a l’hora de fer la rehabilitació.
Treballar tota aquesta musculatura serà molt important, ja que la innervació de cadascuna se situa al llarg de la columna cervical i haurem de minimitzar els dolors que pot ocasionar la mala ventilació. Alhora, haurem de treballar l’augment de la capacitat pulmonar i així col·laborar en la recuperació de l’elasticitat pulmonar i la seva compliança, propietats de les quals en parlarem al següent post.
Recordem que la fisioteràpia respiratòria és una branca de la fisioteràpia la qual requereix formació específica i, que molts companys de professió que ens dediquem a ella des de fa tants anys, han estat i estan a hospitals a primera línia, tant a planta com a UCI’s, per acompanyar i ajudar les persones amb malalties respiratòries.
Si patiu malaltia respiratòria o heu patit de COVID19, no deixeu de rebre tractament de rehabilitació en aquest àmbit, la qualitat de vida cal treballar-la en tots els sentits.