A mitjans del març del 2020 ens vam haver de confinar i moltes feines no essencials van passar a realitzar-se a casa; el teletreball a poc a poc s’instaurava en el nostre dia a dia, tant per als adults com per als peques de la casa.
Al principi semblava una bona manera de conciliar l’àmbit familiar tot i que quan vam reiniciar la nostra activitat laboral de fisioteràpia i osteopatia ens vam trobar amb moltes molèsties noves… Molts de vosaltres vau optar per comprar-vos una cadira o demanar-la a la feina, adaptar una habitació per a fer de despatx, condicionar algun espai de casa vostra per a poder compartir amb la vostra família la zona de treball… I com n’ha estat de saludable que ho féssiu!
Realment hem après molt de tot aquest període, una d’elles, i de les que us vull parlar en aquest post, és a cuidar-se.
A consulta hem parlat molt sobre el teletreball, ja que és inqüestionable que acabeu fent més hores del què pertoca, oi? Aprofito per contestar un e-mail o bé m’hi poso ara que perquè en realitat només estic fent un cafè… us sonen aquestes frases?
Hem après, i seguim aprenent, a cuidar-nos! Una manera de fer-ho és respectar els horaris de la feina per a poder tenir una bona salut mental: posar uns límits i valorar el nostre benestar és clau i això, entre moltes altres, ens permetrà ser eficients a la feina alhora que ens cuidem. Mantenir aquests horaris farà que puguem descansar quan fem un break o acabem realment la jornada laboral.
Com a fisioterapeuta i osteòpata us aconsello, com no… moviment! Tenim moltes opcions i el teletreball, diuen, ha vingut per a quedar-se i el cos (també ho diuen!) està preparat per a moure’s i gaudir.
Hi ha molts dolors que han aparegut arrel del teletreball, a conseqüència de la poca activitat o l’angoixa de la situació i, tot i que va ser genial que durant el confinament fóssim actius i trobéssim recursos per a fer activitat física a casa, ara és moment de mantenir o començar a moure l’esquelet!
De debò, hi ha molts recursos que podem fer! Cadascú és lliure de triar el què li agrada, el que li convé pel temps que disposa i de quina manera ho vol realitzar. Seria estrany que us recomanés fer una activitat física concreta, ja que ningú més que un mateix es coneix com per saber si li agrada i ho vol i pot fer! Només hi ha una excepció: si hi ha alguna lesió o patologia de base llavors sí que us recomanaré algun exercici o activitat concreta per a no agreujar i mantenir la vostra qualitat de vida!
Ens podem plantejar dues qüestions:
- Què és allò que faig per mi durant el dia?
- Què és allò que faig per al meu cos?
Des de llegir unes pàgines del llibre, cuinar, escoltar música, rememorar fotografies d’un viatge, jugar a les pel·lícules amb la família… i sortir a caminar, ballar a casa (hi ha escoles de ball que fan classes online!), fer estiraments o ioga, pujar i baixar escales del bloc de pisos, contactar amb fisioterapeutes i/o preparadors/es físics/ques per organitzar-vos un pla d’entrenament funcional… activitats mentals i físiques que ens ajudin a descansar, desconnectar i, sobretot, a reconnectar amb un/a mateix/a i amb la nostra salut!
Això sí, si l’activitat ho requereix… Amb distància de seguretat i mascareta!
Feliç any nou!!